Menu

Brokeback mountain

Denna film är en gammal klassiker som många känner igen. Trots detta är den bara från 2005, vilket är svårt att tro. För mig känns det som att den är äldre. Filmen klassas som romantisk drama och de fyra skådespelarna Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hattaway och Michelle Williams är välkända skådespelare som har medverkat i många kända filmer. Den uppmärksamma kanske känner igen Michelle Willams för att hon var nämligen gift med Ledger fram tills det att han tog sitt liv. De har även en dotter tillsammans.

Filmen handlar om Ennis del Mar och Jack Twist som år 1963 blir anställda utav en bonde för att vakta hans får. Deras relation börjar med att jack, efter en natts drickande kysser Ennis, varpå en konstig stämning uppstår. De går skilda vägar och skaffar familj var för sig. De träffas senare igen och tar då åter upp sin relation. Filmen handlar kort och gott om att ha en sexuell relation i 1960-talets USA. Att vara gay är något som anses vara en sjukdom och är inget som man vill förknippas med. Filmen vann väldigt många priser.

Kanske berodde detta på att filmen kom ut 2005. Hade filmen kommit ut på 60-talet som den utspelar sig i, hade den nog inte tagits emot med samma positiva reaktioner. På 60-talet hade man andra uppfattningar och strikta sätt att leva på. Allt som inte stämde in på normen ansågs som konstigt och många gånger som sjukdom. Jag tror att tiden då filmen släpps eller görs har stor betydelse för hur den kommer att tas emot av publiken. Homosexualitet klassades inte längre som en sjukdom eller något konstigt år 2005. Detta gjorde att filmen blev väldigt populär.

Tidigare i år blev filmen invald i USAs Nationella films register, med motiveringen att den var kulturell och historisk uppmärksam. Det gör den till den nyaste filmen att bli invald.