Menu

Harry Potter

Harry Potter-böckerna handlar om en föräldralös pojke som är trollkarl. När han föddes utsattes han för en attack av en ond trollkarl, Lord Voldemart, och borde ha dött, men överlevde. Han växer sedan upp hos sina släktingar som skäms över att hans föräldrar var trollkarlar och som inte behandlar honom väl. Hans liv förändras när han är elva år och börjar på Hogwarts, en trollkarlsskola. På den skolan får han bli sig själv och han får också nära vänner, Hermione och Ron.

Kampen mellan ont och gott

Harry Potter är faktiskt känd i trollkarlskretsar för han överlevde den dödliga attacken av Lord Voldemart. När han kommer till skolan visar det sig att han är en naturligt skicklig magiker, vilket också medför att han får fiender. Genom hela serien pågår en kamp mellan det onda och det goda, mellan pojken Harry Potter och den onde Lord Woldemart. Vid sin sida har Harry Potter både sina vänner Ron och Hermione, men också vuxna trollkarlar på Hogwarts som hjälper honom.

Skådespelarna

Filmerna om Harry Potter baseras på J.K Rowlings böcker. Böckerna blev en världssucce när de publicerades och det blev naturligt att skapa filmer av dem. Serien om Harry Potter är den mest inkomstbringande serien i världshistorien. Sammanlagt har det blivit åtta filmer. Det började med “Harry Potter och de vises sten”. I filmerna spelas Harry Potter av Daniel Radcliff, Emma Watson spelar Hermoine och Ron spelas av Rupert Grin. Detta har medfört stor berömmelse för dem, särskilt för Daniel Radcliff och Emma Watson.

Harry Potter-böckerna blev en stor succé både som böcker och film, och detta har medfört att det uppstått en Harry Potter-kultur. Skådespelarna blev världskända, både de unga men också de äldre och är idag associerade med sina karaktärer. Det har också skapats ett Harry Potter-parker. Man kan gå på turer och se hur filmerna gjorts och få leva sig in i Harry Pottervärlden – något för de riktigt inbitna fansen.