Menu

Inglorious Basterds

Det finns miljoner filmer och dokumentärer som handlar om andra världskriget. Filmen Inglorious Basterds är inget undantag. Filmen kom ut år 2009 och producerades av Quentin Tarantino. Filmen är en inspiration från 1978 års film med samma namn.

Inglorious Basterds handlar om judarnas kamp mot det nazistyrande Tyskland. Många judiska familjer fick gömma sig på 1940 talet eftersom soldater åkte hem till platser de visste judarna bodde. En bonde gömmer en judisk familj i sitt hus. När en SS soldat kommer hem till bonden lovar denne att låta bonden och hans familj vara ifred om han berättar var han har gömt den judiska familjen. Efter att ha fått veta var han gömt familjen, skjuter soldaten ner i golvet och lyckas döda hela familjen utom en dotter som lyckas fly.

Tre år senare rekryteras judiska/amerikanska soldater till gruppen Basterds som sprider skräck i tyska soldater genom att skalpera och döda dem. Flickan som lyckades fly under SS soldatens attack driver en biosalong under falskt namn. Där övertalas hon tillsammans med sin pojkvän, att visa sin propagandafilm i deras salong. Vad nazisoldaterna inte vet är att paret planerar en hemsk motattack mot dem.

Alla känner nog till andra världskriget och att det var ett vi mot dom krig. Detta är precis vad som porträtteras i filmerna och inte minst i Inglorious Basterds. Här är det judarna som får sin revansch på Nazi-soldaterna och börjar förfölja dem och döda dem istället.

I filmen spelar bland annat Brad Pitt, Michael Fassbender och även Quentin Tarantino själv. Både Brad Pitt och Michael Fassbender är kända skådespelare och Brad pitt var gift med Angelina Jolie i många år, efter att de träffats i filmen Mr and Mrs Smith. Michael Fassbender är gift med svenska Alicia Vikander, efter att de spelat mot varandra i filmen Fyren mellan haven.