Menu

Moulin Rouge

En av de filmer som gjordes i början av nollnolltalet och som har gjort ett stort avtryck på mig är musikalen “Moulin Rouge”. Den hade premiär hösten 2001 och utspelar sig omkring år 1900 i Paris, på den berömda nattklubben Moulin Rouge (med en röd väderkvarn) i Montmartre-distriktet. Filmen är en färgsprakande fest för ögat och innehåller även gott om musik. Den är regisserad av australiensaren Baz Luhrman och i en av huvudrollerna får man chansen att se en annan australiensisk talang, Nicole Kidman. Hon spelar mot Ewan McGregor ,en skotte som gör den manliga huvudrollen.

Moulin Rouge är inte endast färgsprakande, utan även fantastisk. Den har det mesta! Starka känslor, kärlek, massor av musik som gjorts om för att passa in i filmen och drama. Nicole Kidmans karaktär vill slå sig fri från nattklubbens kedjor men hon lider samtidigt av en sjukdom. Ewan McGregors karaktär, en ung resande poet som hittat till det magiska Paris, bestämmer sig för att försöka skriva och göra en musikal på Moulin Rouge, “Spectacular spectacular”, som ett led i att befria Kidmans karaktär, och förälskar sig samtidigt i den.

Scenografin och det visuella är ett kapitel för sig och en stor anledning till att filmen är så säregen och speciell. Musiken i filmen är en blandning av gamla klassiska poplåtar som ju inte borde passa in i Paris år 1900, men tack vare Baz Luhrmans regi och den magiska atmosfären i filmen blir det helt naturligt att höra till exempel Ewan McGregor sjunga Elton Johns “Your Song” i filmen.

“Moulin Rouge” var en film som blev en stor framgång. Den blev också startskottet på en liten, men dock ihållande våg av musikaler, en genre som Hollywood länge inte riktigt hade velat ta i och som hade sina glansdagar flera årtionden tidigare. I kölvattnet på Moulin Rouge gjordes sådan filmer som Chicago, Mamma Mia – the Movie (med Abbas musik i väldigt många scener), Fantomen på operan och Les Miserables.