Menu

Narnia: Häxan och lejonet

Narnia är ett land som man bara kan komma till genom att gå in i en särskild garderob och vara personligen inbjuden. Annars möts man bara av en vanlig vägg. Under andra världskriget måste fyra syskon, Peter, Edmund, Susan och Lucy evakueras från det bombade London. Som många barn får de åka ut på landet. De hamnar hos en professor i ett stort hus och har ganska tråkigt tills de en dag, genom lillasyster Lucy, hittar landet Narnia.

Aslan och den vita häxan

Över landet Narnia vilar en förbannelse och där råder ständig vinter. I Narnia bor både människor och narnior, olika slags talande djur som uttrar och kentaurer. Det styrs av en drottning, den vita häxan, som utrotar alla som gör motstånd. Det finns en profetia, en förutsägelse, att det ska komma fyra barn av Adam och Evas släkt, och när de barnen kommer, då kommer också Aslan – kungen. Aslan är det goda lejonet som har skapat Narnia och också är dess räddare.

När Lucy och Edmund kommer till Narnia lyckas den vita häxan snärja Edmund och intalar honom att ta med sina syskon till hennes slott. Det lyckas inte, däremot blir han tillfångatagen. För att få honom fri måste någon dö, och Aslan väljer att ge sitt liv för den själviske Edmund. Men istället för att häxan vunnit en seger för alltid, bryter det riktiga Narnia fram.

Föregångare

På femtiotalet skrev den brittiska författaren C.S. Lewis bokserien om landet Narnia. Denna bokserie blev en älskad barnklassiker, också läst av vuxna, och också filmatiserad som tecknad film och tv-serie. Med de välgjorda filmerna om Narnia har berättelsen ånyo kommit upp.

Narnia: Häxan och lejonet blev en succé och det har även gjorts uppföljare. Aslan har blivit en symbol för kärlek och mod. Filmen har också ett mycket populärt soundtrack och det är många som lärt sig spela “The Battlefield” – en signaturmelodi för Narnia.