Menu

Spider Man (2002)

Under 2000-talet blev filmer baserade på serietidningar en trend, som vi fortfarande inte har noterat ett slut på. Många välkända serietidningshjältar har fått stor spridning inom andra områden och går även att hitta som till exempel, teman hos olika spelbolag, https://duelz.online. En av de första är Spider Man från år 2002 i regi av Sam Raimi. Sam Raimi regisserade ytterligare två Spider Manfilmer med de inte alltför fantasifulla titlarna Spider Man 2 och Spider Man 3. De filmerna hade premiär år 2004 och år 2007 men vi sparar dem till en annan gång. Innan Spider Man var Sam Raimi mest känd för att han hade gjort en del våldsamma, brutala och blodiga zombiefilmer längre tillbaka i tiden.

Innan Spider Man gjordes inte så många filmer om serietidningshjältar. Det stora undantaget på 1990-talet är fyra filmer om Batman (en av dem hade visserligen premiär redan 1989 om vi ska vara petnoga) som var… Tja, de två första var väl okej, trean mest konstig och fyran (Batman & Robin med George Clooney som Batman) en riktig kalkon. Förutom de filmerna var de flesta serietidningsfilmer som faktiskt gjordes under1990-talet lågbudgetfilmer, som Spawn eller Witchblade, som även byggde på ganska okända karaktärer.

Å 2000 var en vändpunkt, med Bryan Singers framgångsrika X-menfilm. Men år 2002 kom nog det stora genombrottet. Sonys filmbolag Columbia Tristar gav Sam Raimi gott om pengar att göra Spider Man till en riktig summer blockbuster. Tobey McGuire var toppen i rollen som Spider Man men kanske ännu bättre som Peter Parker, en vanlig tonåring med tonårsproblem och som trånade efter rödhåriga, söta Mary Jane (spelad av Kirsten Dunst). Specialeffekterna år 2002 hade mognat och kändes trovärdiga nog att inte förstöra filmen och både i skurkroller och biroller fanns gedigna skådespelare, som Willem Dafoe som Green Goblin till exempel. Spider Mans ursprungshistoria gör sig även riktigt väl som manus till en film för den har många delar som fungerar på vita duken. Coming of age, romantik, hjältedåd och en flicka i nöd, samt en hjälte som kämpa även med egna skuldkänslor och dåligt självförtroende.