Menu

Tomb Raider – Lara Croft (2001)

Tomb Raider -Lara Croft är en film från år 2001 som bygger på det populära datorspelet Tomb Raider. Det första spelet i Tomb Raiderserien släpptes 1996 och därefter pumpade spelföretaget Eidos ut uppföljare som utvecklades av spelutvecklaren Core Design. Tomb Raiderspelen släpptes årligen mellan 1996 och år 2000, ett nytt spel varje år, tills publiken började tröttna lite. Åtminstone spelpubliken. Men när det började bli dags för en påkostad Hollywoodfilm fanns det potential att fånga en ny publik: biopubliken. Lara Croft var nämligen mer än en spelkaraktär, hon var en fiktiv spelfigur som endast på några år blivit en slags spelikon och igenkänd långt utanför spelkretsar.

Till och med föräldrar kände igen henne, precis som de kände igen andra kända spelkaraktärer som Super Mario eller Sonic. “Det är den där flickan Lara” kunde man till exempel höra ickespelare säga när de kände igen den långa, smala och mörkhåriga Lara Croft från något spel eller på bild.

Lara Croft är en brittisk aristokrattjej som är 29 år i det första spelet, men i filmen spelas hon av en amerikansk skådespelerska, Angelina Jolie. Angelina Jolie, för övrigt dotter till skådespelaren Jon Voight, hade nyligen slagit igenom och Tomb Raider samt Gone in Sixty Seconds var hennes första stora sommarfilmer med hög budget. Hon passade väldigt väl i rollen rent fysiskt eftersom hon var tillräckligt lång och även stark och atletisk.

Det som sänkte filmen var nog snarare ett rätt tunt manus och att regissören, Simon West,kanske inte riktigt lyckades fullt ut med vissa scener. Actionscenerna är över lag ganska bra och påkostade men man saknar både engagemang för Lara och känslan av äventyr och matiné som finns i Indiana Jones. Lara Croft är tuff nog i filmen däremot, men problemet är kanske att en så tunn karaktär i ett spel behöver lite mer djup för att fungera i en hel film. Som väldigt ung biobesökare var man dock nöjd med filmen på bio.